Belastingparadijs Nederland

Volgens Staatssecretaris is Nederland geen belastingparadijs. De vele miljarden die door Nederland stromen leveren toch 3 miljard op voor de schatkist en duizenden mensen verdienen met dit geldmanagement een boterham.

Een bekende reflex van het Ministerie van Financiƫn. Toen in 2009 president Obama Nederland bestempelde als belastingparadijs, was het Ministerie van Financiƫn er bijvoorbeeld als de kippen bij om dit beeld te ontkrachten.

Het zou jammer zijn als de discussie beperkt blijft tot de vraag of Nederland nu wel of geen belastingparadijs. Naar mijn mening zou de discussie eerder moeten gaan over de vraag of het nog te verkopen is dat multinationals op grote schaal belasting kunnen ontwijken en daardoor nauwelijks nog belasting betalen.

Wordt anders namelijk de rekening van de eurocrisis, het redden van de banken, niet erg eenzijdig bij de Nederlandse belastingbetaler neergelegd? En is de uitkomst van belastingontwijking niet veel anders dan de uitkomst van belastingontduiking?

Zolang belastingontwijking niet wordt aangepakt zijn er voor u als ondernemer tot die tijd slechts twee opties mogelijk. U kunt zelf multinational worden en als dat niet tot de mogelijkheden behoort, benut dan alle legale manieren om uw belastingdruk te matigen. Tijdens uw leven en als het even kan ook nog over uw graf heen.